Načítám...
Fitness News
07
05
2017

Harvard | Běžné cvičení mění mozek. Zvyšuje výkon paměti a zbystřuje myšlení!

Existuje spousta dobrých důvodů k tomu, abyste byli fyzicky aktivní. Velké z nich zahrnují snížení pravděpodobnosti vývoje srdečních onemocnění, mrtvice a cukrovky. Možná chcete zhubnout, snížit krevní tlak, zabránit depresi nebo jen vypadat lépe. Zde je další důvod navíc, který platí zejména pro ty z nás (včetně našeho týmu BFC Nutrition® redakce), kteří chtějí předejít zažívání tzv. mozkové mlhy, která přichází s věkem: cvičení mění mozek způsobem, který chrání paměť a myšlení ve značně obřím rozsahu.

Ve studii provedené na University of British Columbia vědci zjistili, že pravidelné aerobní cvičení, které nutí vaše srdce a vaše potní žlázy ustavičně pumpovat, evidentně zvyšuje velikost hipokampu, což je oblast mozku zapojená do slovní paměti a schopnosti se učit. Oproti tomu však Rezistentní cvičení, balanční cvičení a vysoko zátěžové posilování svalů neměly stejně kladné výsledky.

Zjištění přichází v kritickém čase. Vědci tvrdí, že jeden nový případ demence je detekován každou čtvrtou vteřinu po celém světě. Odhadují, že do roku 2050 bude na světě po celém světě více než 115 milionů lidí s demencí.

Cvičení a mozek

Cvičení podporuje paměť (jelikož svalová soustava je paměťové centrum) a myšlení jako celek, jak přímými, tak nepřímými prostředky. Výhody cvičení přicházejí přímo z jeho schopnosti snižovat rezistenci na inzulín, snižovat zánět a stimulovat uvolňování růstových faktorů – chemických látek v mozku, které ovlivňují zdraví mozkových a svalových buněk, růst nových krevních cév v mozku a po celém těle, a dokonce i početní hojnosti a přežití nových mozkových a tělních buněk.

Nepřímo, cvičení zlepšuje náladu a spánek a snižuje stres a úzkost. Problémy v těchto oblastech často způsobují nebo přispívají k narušení kognitivních funkcí.

Mnoho studií naznačuje, že části mozku, které řídí myšlení a paměť (prefrontální kortex (kůra) a mediální temporální kůra), mají větší objem u lidí, kteří cvičí, oproti lidem, kteří necvičí.
„Ještě zajímavější je zjištění, že zapojení do programu pravidelného cvičení s mírnou intenzitou po dobu šesti měsíců nebo celoročně je spojeno s nárůstem objemu vybraných oblastí mozku,“ říká doktorka Scott McGinnisová, neuroložka v nemocnici a výzkumném ústavu Brigham and Women’s, a instruktorka neurologie na lékařské fakultě Harvardské univerzity.

Otestujte si to

Tak co byste měli dělat? Začněte cvičit! Nevíme přesně, které cvičení je nejlepší. Téměř celý výzkum se zaměřil na chůzi, včetně nejnovější studie. „Je pravděpodobné, že jiné formy aerobního cvičení, které vaše srdce přiměje pumpovat, mohou přinést podobné výhody,“ říká doktorka McGinnisová.

Kolik cvičení je zapotřebí pro zlepšení paměti? Tito účastníci studie chodili rychle jednu hodinu, dvakrát týdně. To je 120 minut mírné intenzity cvičení týdně. Standardní doporučení doporučují půl hodiny mírné fyzické aktivity většinu dní v týdnu nebo 150 minut týdně. Pokud to vypadá skličující, začněte s několika minutami denně a zvyšte částku, kterou cvičíte pět nebo deset minut každý týden, dokud nedosáhnete svého cíle.

Pokud nechcete chodit, zvažte jiné cvičení s mírnou intenzitou, jako je plavání, lezení na schodech, tenis, squash nebo tanec. Nezapomeňte, že se mohou počítat i s domácími aktivitami, jako je intenzivní vyčesávání podlahy, hromadění listů nebo něco, co vaše srdce čerpá natolik, že vybuchnete lehkým potem.

Nemáte disciplínu, abyste to udělali sám? Vyzkoušejte některé nebo všechny tyto nápady:

Připojte se k třídě nebo se s přítelem, který vás bude zodpovídat.
Sledujte svůj pokrok, který vás nabádá k dosažení cíle.
Pokud jste schopni, najmout si osobní trenéra. (Zaplacení odborníka je dobrá motivace.)
Ať už jste cvičení a motivátory, které si vyberete, zavřete cvičení jako zvyk, téměř jako užívání léků na předpis. Koneckonců, říkají, že cvičení je medicína, a to může jít na vrchol každého seznamu důvodů, proč pracovat.

autor: Redakce BFC Nutrition®

Komentář
0

Odpovědět

0
Connecting
Please wait...
Odeslat zprávu

Je nám líto, ale v tuto chvíli již nejsme online. Zanechte nám, prosím, zprávu.

* Vaše celé jméno
* E-mail
* Popište váš dotaz
Mobilní číslo
* Předmět
Přihlásit se

Potřebujete pomoci? Ušetřete svůj čas zadáním vašeho požadavku technické podpory online.

* Vaše celé jméno
* E-mailová adresa
* Popište Váš dotaz
* Mobilní číslo
Nyní jsme online!
Zpětná vazba

Pomozte nám růst a pomáhat vám každým dnem lépe! Kdykoli nám, prosím, zašlete Vaši zpětnou vazbu s dobrými nápady.

Jak byste hodnotili naši technickou podporu?